Ga je mee op weg in geloof?

De rijkdom van stilte

 

  • Stilte. Misschien hou je er niet zo van. Het maakt je misschien onrustig. Het doet je zo diep nadenken. Al heel lang is het voor veel mensen tegelijk een manier om in contact te komen met een spirituele bron of, voor gelovigen, met God. Stil worden, verstillen, de stilte opzoeken: het is moeilijk, maar het is voor een gelovige een mogelijke weg naar God Een grote christelijke schrijver over spiritualiteit, Herwig Arts, schreef in een van zijn boeken: “In de stilte van het eigen hart is God echter voor elke mens op elk moment van diens leven bereikbaar, zij het dan niet noodzakelijk op voelbare wijze”. Dit is moeilijke taal. Ga samen met een tochtgenoot op zoek naar hoe jullie deze zin begrijpen.

Hoe kijkt jouw tochtgenoot naar deze zin? Vindt hij/zij soms stilte ‘in het eigen hart’? Houdt hij/zij van stil worden? Begrijpen jullie beiden stilte op dezelfde manier? Of op een andere manier? Vindt hij/zij dat je stilte in het eigen hart kan vinden als er rondom veel lawaai is?

 

  • Al heel lang zijn er mensen, ook in de geschiedenis van het christendom, die er voor kiezen hun hele leven in stilte door te brengen, op een plek, teruggetrokken uit de samenleving: in een klooster of abdij, in de woestijn, hoog in de bergen. Maar er zijn ook christenen die elke dag een plek of moment van stilte opzoeken, zelfs al leven ze midden in de drukke samenleving: ze bezoeken kort een kerk om er even te bidden of een kaars aan te steken, ze sluiten even hun telefoon en computer af om op de middag stil te worden, ze gaan kort alleen in de natuur wandelen, ze maken het ‘s avonds voor het slapen donker in hun huis en blijven voor een kaars bidden. Belangrijk genoeg om even iemand over op te (video)bellen, of beter nog, om samen met iemand de uitdaging aan te gaan!

Heeft jouw tochtgenoot zo’n stilteplek of stiltegewoonte? Spreek samen met je tochtgenoot een uitdaging af om tijdens een gehele week op een bepaalde manier stilte te beleven. Wat ga je doen? Spreek na een week af om tijdens een wandeling met je tochtgenoot over je ervaringen te spreken: hoe ging de uitdaging, was het moeilijk of gemakkelijk, hoe heb je dit beleefd, ga je dit nog doen?

  • Zoals je hier merkt en misschien ook bespreekt met je tochtgenoot is een moment van stilte beleven niet hetzelfde als bidden. Stilte kan ruimte scheppen voor gebed, stilte kan een voorwaarde voor gebed zijn voor sommige mensen. Maar andere mensen kunnen tot gebed komen zonder stilte, in het midden van een drukke trein bijvoorbeeld. Veel samenkomsten binnen het christendom zijn ook groepen van mensen die samen luid bidden. Dat is zeker niet stil, wees maar zeker 🙂  Wat zeker is, stilte is ruimer dan bidden. Stilte helpt ook veel mensen die niet geloven in God. Mediteren bestaat in alle culturen en is een belangrijke vaardigheid in het leven. Je kan samen met je tochtgenoten meer inspiratie vinden rond stilte en meditatie in de volgende boeken: “Kinderen en spiritualiteit” (Rebecca Nye), “Stil zitten als een kikker” (Eline Snel) en “Meditaties voor kinderen en tieners” (Femmy Brug)