Ga je mee op weg in geloof?

Lezen met God

  • Lezen kan je op verschillende manieren: in stilte, luidop, voorlezen, samen opdragen, zingend – maar het kan ook biddend. In het christendom is er een hele krachtige, stapsgewijze manier om een Bijbelverhaal biddend te lezen: de lectio divina (‘goddelijke lezing’).
    • In een eerste stap lees je heel aandachtig het Bijbelverhaal. Doe dat traag genoeg.
    • Daarna neem je de tijd om zittend of wandelend de tijd te nemen om te denken over wat je net gelezen hebt. Welke woorden blijven hangen? Welk woord of zin heeft jou geraakt? Wat kwam en komt er in je op?
    • Vervolgens kan je eventueel het verhaal nog eens lezen. Je kiest dan een zin uit de tekst of je stelt zelf een zin samen om in een moment van gebed in je hart of luidop steeds opnieuw te herhalen. Opnieuw en opnieuw herhaal je die zin in een stil moment.
    • Of je in dit moment van gebed ook de ervaring hebt van een ontmoeting met God, de laatste stap van de ‘lectio divina’, kan je niet kiezen. Dat overkomt je.

Heeft iemand van je tochtgenoten al eens gehoord van die ‘lectio divina’? Misschien deden ze het vroeger of nog altijd? Ga je samen met één van je tochtgenoten eens de uitdaging aan om op deze manier eens een Bijbelverhaal te lezen, samen of apart? Als je hetzelfde verhaal kiest, zelfs al ben je niet fysiek bij elkaar, kan dat zorgen voor een mooie verbondenheid, zeker als je er eventueel later nog samen over spreekt.

 

  • Heb je graag een tip? Probeer bijvoorbeeld eens het 7de hoofdstuk van het Evangelie volgens Lucas op deze manier te lezen. Veel geestkracht gewenst!