Ga je mee op weg in geloof?

Zet je mee de bril van geloof op?

  • Een mooi beeld voor geloof is een bril. Geloof is als een bril die je opzet om naar God, naar de wereld, naar andere mensen, naar jezelf te kijken. Je krijgt deze bril niet van in de baarmoeder mee. Je hebt die niet op bij je geboorte. Je krijgt die van je ouders, vrienden, familie, peter, meter, …. De bril van geloof opzetten is een keuze. De bril van geloof opzetten vraagt moed. De bril van geloof opzetten wordt op de proef gesteld. De bril van geloof opzetten is een leerproces. Het is gezond je bril af en toe op te poetsen en het is menselijk dat daarbij je bril op de grond valt. Iemand zal je die terug aanreiken.

Hoe kijkt jouw tochtgenoot naar ‘de bril van zijn of haar geloof’? Heeft hij of zij die al eens bewust opgepoetst? Heeft hij of zij zijn of haar bril al eens laten vallen? Was dit per ongeluk of opzettelijk? Heeft hij of zij die dan zelf terug opgeraapt? Of was er iemand die die teruggaf?

  • Krachtig is dat er verschillende modellen brillen zijn, en ook geheel andere manieren van kijken zoals lenzen, verrekijkers, telescopen, blinddoeken, enz. Er zijn veel verschillende ‘levensbeschouwingen’ en ‘godsdiensten’: allemaal verschillende modellen van brillen. En elk van die modellen bestaat dan nog eens in ontelbare soorten van kleuren, materialen: zoveel als er mensen zijn.

Hoe kijken jij en jouw tochtgenoten hier samen naar? Heb jij verschillende soorten brillen bij hem of haar herkend? Herkent hij of zij in jou een bepaalde bril? Heb je al eens bedacht dat je bril kapot kan gaan en dat je een andere zal moeten opzetten als dat gebeurt, tenzij je geen bril meer wil dragen?